На 14 февруари празнуваме три празника. На 14 февруари съвпадат три празника

...
На 14 февруари празнуваме три празника. На 14 февруари съвпадат три празника
Коментари Харесай

На 14 февруари празнуваме три празника


На 14 февруари честваме три празника. На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува: църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски, празникът по остарял жанр на св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря, и празникът на св. Валентин. 
На 14 февруари православната черква отбелязва църковния празник на успението на св. Кирил Славянобългарски.
Константин Философ, наименуван Кирил, произхождал от фамилията на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а след това бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната черква на езика на солунските българи.  Кирил умрял в Рим на 14 февруари 869 година

С въвеждането през 1968 година на Григорианския календар църковният празник на св. Трифон Зарезан стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския бит в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „ Колкото капки, толкова коли грозде “. Кулминацията на празника е избирането на „ цар на лозята “ – нормално това е някой добър собственик, който се счита за късметлия, с цел да може по време на неговото „ царуване “ да се роди изобилен плод.

Празник на влюбените

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски свещеник. Живял е по времето на император Клавдий II Готски.

Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това той е разгласен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 година поради непреклонната си религия в Бога, а доста скоро по-късно е канонизиран.

Празникът стартира да се празнува през XIV в. Още тогава се образува традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР